CAFE HALAL DI ROUTE 9



ASSALAMUALAIKUM..
hye2.. 
today, nak cerita semalam punya cerita..kira nak throwback aktiviti semalam la ..
disebabkan semalam aku takda kelas, so aku dan rumet serta sorang lagi kawan kami cadang nak cari bahan kajian dekat arkib. gigih betol kita orang bertiga sebab pagi2 lagi around 7am dah keluar asrama pergi pulau. dari IPG nak ke jeti butterworth kita orang naik prebet and then we all naik feri. just RM 1.20 je okeyh for the fee. termasuk pergi dan balik and it takes around 25 minit untuk sampai ke jeti di georgetown. smpi sana pulak, kami ambil bus untuk ke komtar yang berharga RM 1.40. actually dekat je dari jeti nak ke komtar. jalan kaki pon boleh. jarak maybe lebih kurang 1.5 km. not really sure about the KM .. but aku sendiri pernah jalan kaki kot nak ke sana, and it took me 7 minit.. so xjauh la kan.. tapi disebabkan masa tu kami malas nak jalan so kami naik jela bas. hehe

after that sampai je komtar terus pergi arkib. maybe awl lagi. so pejabat xbuka lagi. we all kenalah tunggu. sementara menunggu tu pergi pusing2 sat kat area situ.. kot2 lah terjumpa JO.. HAHA
tapi xdepon,, malang kan?sobsob
dah siap cari bahan, actually aku xde bahan, diorang je so aku ajak diorang pergi makan sebab aku dah lapar teruk.huhu
aku kalau bab makan im a little bit picky.
so, kalau xsedap. jangan harap aku nak makan. lagi2 kalau benda tu mahal.memang sebakul aku membebel. hahaha.nasiblah.bukan xbersyukur tapi bagi aku, aku ada hak kot sbb aku dah bayar. kalau xsedap sikit2 xpela lagi ni kalau memang xley nak telan tu acane?
by the way, nasib aku baik sebab hari tu makanan semua sedap dan aku sgt berpuas hati. 
benda pertama aku makan adalah sushi. aku tak ingat apa nama kedai tu. dia dekat 1 avenue. level 5. u guys yg suka sushi should try it. aku lupa nak amik gambor.huhu
harga pon tadelah mahal sgt.. still affordable for 1 pieces. ada yg RM1 untuk yg biasa .. yg lain2 mostly RM 2.40.. 

lepastu, aku makan mcd plak,,adoyai,,bebetol ternak lemak. actually aku just nak makan sundae je tapi TERBELI burger sekali,acanew tu??hahahaha
petang tu plak pergi makan dekat route 9. 
yang ni xdirancang okey..
kami sje je nak lepak dkt mne2 cafe yg halal tp xtau.. so jalan jela cari dekat area jalan chulia, nmpk mcm2 cafe yang superb nice tp mostly served alcohol.. huhu.. so non halal la.. tapi kami xputus asa, kami jalan lagi.. and kami jumpa this cafe

ROUTE 9 JALAN BISHOP

cafe ni HALAL okey!SO  kami bergegas masuk macam orang kena ligan. haha
masuk2 je aku teruja tgok interior design cafe ni. simple but yet nice. ada lukisan2 yg cantik.. 
see this










AND for MENU
main course dia chicken, fish, steak
mostly harga memang affordable.. murah sebenarnya untuk cafe yang stle mcm ni.
kalau nak jimat, boleh ambil set. just tambah RM 6 (MUSHROOM SOUP + ICE CREAM + LEMON TEA/PEACH TEA)
MURAH KAN???



 alfredo spageti


grilled chicken with mushroom soup





So kepada yang suka jalan-jalan cari makan korang boleh la singgah kedai ni okey. sangat berbaloi-baloi. yang paling seronok cafe ni TIADA TAX!

PLACE****
TASTE ****
PRICE ****
SERVICE ***** 
pelayan dia hensem hahaha

 nah aku bagi alamat. siap peta lagi supaya senang korang nak cari.
next time ak nak pergi lagi. nak try dish yg lain plak

Alamat :

Route 9
Address: 36 Bishop Street, 10200 Penang
Tel: 04-2639899


thanks for viewing diarihaticikbunbun.do leave a comment

Pendakian Gunung Baling, Kedah.


bismlillah.
assalamualaikum dan pagi semua. hari ini aku just nak sharing about our activities on 1 february.. aktiviti hiking ini sebenarnya dirancang oleh sorang brader tu, siapa ntah nama dia. im not sure. but i just know he's from KL. aku and the geng iaitu budak maktab 17 orang rasanya includes abg senior yg dah posting dgn kawan dia. plus brader KL dgn kawan-kawan dia 5 orang.. 



one of he's friends adalah orang filipina. 

HENSEM. 

itu je aku boleh cakap. haha



back to our stories, pendakian kita org start dalam pukul 10.15 pagi..actually agak lambak sebenarnya tu. cuaca pulak sangat lah terik. then, we start hiking, serious talk aku cakap mmg susah nak hikin. sebab kawasan gunung ni berbatu-batu. so, agak bahaya sedikit. aku pulak yg masa tu hanya memakai kasut sneaker sahaja.,sebab aku ingat tempat hiking ni ada trek bertar ke mcm bukit mertajam. huhu.. aku asyik nak jatuh je. kuikui. kawan aku plak a.k.a rumet aku yg sdg demam pon ikot sekali sebenarnya, mula2 tu dia macam nak putus asa. tak mau dah nk sambung hiking. tp kita orang slow2 je hiking. nak buat macam mana kan? nak taknak kenalah naik jugak. xkan nak patah balik. rugi weyhhh...

dalam perjalan tu ada juak kami terserempak dengan sekumpulan makcik2..
perghh terkejut kot..
hebat betul depa.
kuat betol stamina diorang kan..
aku yg muda ni pon semput nak daki...
lepas tu ada lagi seorang pakcik ni, dia pakai selipar jepun je kot p naik gunung tu..
maybe sebab dah terbiasa kot..
dia pon orang kampung situ je so tak heran la kot.
katanya nak cari pucuk apa ntah..
aku pon xtau..


one of he hardest part.. actually tinggi jugak batu tu,,



yang ni baru suku je pendakian kami...
jauh lagi perjalanan woii



yang ni hampir smpi ke puncak





and atlast alhamdulilah kami berjaya sampai ke puncak. 
 Tada.....
arrived dalam pukul 12.30
so perjalanan hiking around 2 jam 15 minit..

fly fly fly~~





action kamen!!


geng2 hiking,,
da smpi puncak..
so relax sementara tunggu makanan siap dimasak oleh 2 org chef.


view from the top.
wow...
nice bebeyh

eyhh,, ada action kamen la kat sini,,
hikhik


langit, awan dan matahari di puncak gunung baling
subhanallah, indah ciptaaNYA 

TADA...
ni lah hasil masakan 2 org chef kita..
salmon grilled with fruit and salad
SEDAP.


after makan2 kami pon geraklah turun semula..sebab kami xsolat lagi..huhu. so kenalah turun awal. around 2.30 pm kami gerak and smpi kat bawah around 4pm.. 1 1/2 hour. 





thanks for viewing diarihaticikbunbun.do leave a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...