Project based learning di TAMAN NEGARA JERANTUT, PAHANG

Bismillah.

20/8/2014-22/8/2014
Alhamdulilah.syukur.selesai gak projek sejarah dkt tmn negara pahang selama 3hari dua malam ni. Actually,dkt sne sgat skjp.masa byk dihabiskan didalam bus.perjalanan nk ke taman negara dari penang memakan masa 12 jam. Pkul 8 pagi grk dr maktab.8 mlm bru smpi sne. Fuhhh~letih wehh.. sakit tulang blakang aku.dah la lama xnaik bus balik le jb. Sbb tu le ak lebih rela beli tiket flight memahal drpd kne dduk lelama dlm bus.xsgup weyh nak tahan sakit tulang blakangnya,muntah,pening n kaki krem  lg..mmg xla weyh..ini pon da skit2 da tulg aku.. nasib baik masa dkt rnr tapah,ak sempat p berurut dgn encik mesin.hehe. sodap sikit badan.
Well.entry kali ni ak nak cerita la sedikit ttg aktivt spjg aku dkt sana. Nama je nk buat kajian org asli. Tp sbnyew lebih kpd jalan2 makan angin,hehe. Xpela.org kata smbil menyelam minum air.tp klo nk minum air jgn byk sgt.takot lemas la pulak.. eh, ad kaitan ke?haha ntah pe la aku merepek ni.barangkali mata ni da mengantuk sgt. So,ak nk tdo dlu.hari lain lah bru sambung.goodbye n goodnite diarihaticikbunbun ^^


nah aku belanja gambar sepanjang perjalanan ke TAMAN NEGARA JERANTUT, PAHANG







 yg ni gambar  masa aktiviti night walking.
waktu2 mcm ni lah kita dapat lihat binatang2 yg ada kat taman negara ni.
pelbagai jenis binatang ada.. cuma, kami hanya nampak lipan, kala jengking, cicak,spider, semut belalang  n ntah ape lg lah aku pon xtau nama saintifiknya. maklumlah,aku ni bukan  pandai sgt part2 binatang ni. lagipun malas la nk hafal jenis2 binatang .. banyak sgt.






ini sejenis okok halia kot, if xsilap. hehe

 yang ni pulak brader yang jd tourguide ktorg.




bergambor dlu sebelum naik jambatan gantung...





perjalanan ke perkampungan orang asli melalui sungai tembeling.
sangat menarik weyh. 
actually, sungai ni xberapa dalam pon,tengok je mcm dalam.
mesti korang tertanya2 ada buaya ke tidak? setakat ni xdela aku jumpa. tapi  kwasan mcm ni, kompem lah ada buaya, cuma buaya tu xdela nk tunjukkan diri. mungkin diorg sembunyikan diri, takot terancam dgn manusia. klo waktu2 terdesak kot buaya tu baru muncul. macam waktu banjir ke kan?? ( mgikut firasat aku la) hehe. 


kumpulan 3 dan encik2 pensyarah.
en adnan, en mansor dan en, anas.



makanan dkt sini, mmg terbaik,sedap!! cukup rasa,  
teringat masakan mak di kampung,huhu



setibanya di perkampungan orang asli batek, jerantut pahang.
tak sangka orang asli dkt sini semuanya pemalu belaka. tengok tu,, time org ajak amik gambor,semuanya lari. tengok kami dr jauh je..hanya lelaki dewasa je tahu ckp bahasa melayu. kanak-kanak n wanita masih xpandai.tapi, diorg pandai tau ckp bahasa inggeris..contoh perkataan waterproof. perghhh terkejut aku. hebat tak diorg? haha, aku tabik la dkt diorg. 




gaya hidup org asli dkt sini xbanyak yang berubah. mereka masih amlkan cara hdup yg sama
beza hanya pada pakaian n makanan.

rumah yang beratapkan daun2 dan kekayu
beralaskan tikar sahaja..





kumpulan 2 bersama tok batin,

walaupun hidup dalam serba kekurangan, 
anak kecil ini masih lagi hidup dalam kegembiraan
lihatlah senyuman mereka,
disitu tergambarnya erti kebahagiaan yang mereka kecapi

yang ini, alat yang digunakan untuk menghidupkan api.
memang menarik.
org asli kata "kalau nak pilih bakal suami yang penyabar,lihat cara dia hidupkan api"
kalau api bjaya dihidupkan, mmg lelaki tu seorg yg sabar" katanya.
ramai jugak classmate yg buat, tp masing2 xberjaya.malah smpi patah dikerjakanya.kuikui.
 means?diorg ni xlayak la lg jd suami lah kan? haha. actually, bukan mudah nak hidupkan api guna benda alah ni, perlukan teknik n gaya yang betul. kalau lama2 belajar kompem lah boleh.

yang ni sesi menyumpit plak,menyumpit adalah teknik membunuh paling senyap. 
ada yang berjaya buat n ada yang xberjaya, 
diorg ada jugak jual alat menyumpit ni,harga RM 35 .
aku rasa tu je bnda yg diorg dok jual,selalunya kita tgok org asli ni ada jual mcm2 kan?macam bakul, tikar, papan pemotong, dan lain. tpi org asli dkt sini hanya jual itu sahaja. nmpak x ? nampak  apa yang aku cuba nak sampaikan ni? bgi aku, diorg sgt bgantung pada apa yg ada. 
takde langsung inisiatif memajukan diri. kalau ditanya tentang kehidupan diorg, macam xde ape sgt, 
mereka ini, xde agama. sembah alam pon tak. sbb tu diorg xde kepercayaan dan perayaan.
melalui apa yang aku dgr, mereka ni sebenarnya telah dibayar untuk ddk dkt situ sebagai daya tarikan kepada pelancong asing. sbb tu diorg xdibenarkan utk berpindah. mungkin jugak sbb ini lah diorg hanya hidup seperti ibarat " kais pagi makan pagi, kais ptg makan petang". 


sebelum balik, kami begambar dlu dgn org asli sebagai kenangan.
entah bila lagi dpt pergi sini lagi..
apepon, projek yg kami jalankan dkt Taman Negara JERANTUT  mmg best.
kalo ad rezeki aku nak pergi lagi, sbb apa?
sbb ramai giler para-para dan pari-pari. hehe
paham ke tidak?


sesi i/v dgn pelancong dari belanda
sgt peramah dan awesome!
siap nyanyi lagu belanda lagi.
hope tu see both of u again merit n  josh.

yg baju hijau itu ler para2 aku, huwahaha.
mata turqoise weyh,,
muka dia mcm prince dalam cerita FROZEN.
LEI IT GO~
lalalala








thanks for viewing diarihaticikbunbun.do leave a comment

EID MUBARAK 2014


BISMILLAH.
 HAI guys SELAMAT HARI RAYA!. sekarang ni  da hari ke 18 kita menyambut hari raya aidilfitri. dah nak habis dah,,wuu,sedihnyew.. aidilfitri kali ini, aku kehilangan seorang ahli keluarga,moksu,telah kembali ke rahmatullah. sesungguhnya ia amat memilukan hati2 ka i sekeluarga,namun kami redha, moga diirimu tenang disana moksu, dirimu tetap ada di dlm stiap doa kami. dan,yg masih hidup ini perlu teruskan kehidupan, menginsafi diri dan brusaha jadi hamba yang solehah. 

actually tahun ni raya xberapa nak menarik sebab sekejap sgt aku dpt beraya kat kampung. xdapat jumpa kwn2 sekolah. sobsob.. huntongle diorg dpt gather sama2. ada yg buat open house tp xdpt nk gi..rugi2..xdpt mkn sodap2..nasib baiklah semalam ada sambutan raya kat maktab,,dapatla jugak mkn mcm2,,, not badla makananyew,,sume aku dapat rasa.xmacam taun2 lps,,sume mknn habis.sedih betol. spaggeti je menu yg paling sdp  yg lain tu biasa2 jela,, tpikan ttbe je hati ni rasa sakit yg ampun, bila ada sorg pompuan ttbe dok menyelit dkt dia..ciss,,berani btol kan,, aku pandang je,,saborkan hati, huhu

nah belanje gambor raya tahun ni!







dan sememangnya bulan ni dan bulan berikutnya bulan yang bz buat aku,bz dgn eseimen, dengan sambutan merdeka, projek based learning dan bina insan guru. lepas tu ada pbs pulak tu,,,penatnyew,,huwaa,,,klo ler boleh bahagi badan ni kan bagus,,xpon ada sesiapa tak nak tolong aku buat kerja2 ni sume? tolonglah,,,aku stress ni.. bahaya tau,lama2 bley jadi gila,,so aku perlu pergi bercuti..nak rest kan kepale hotak aku yg hampir nk berkecai ni..huhu
tapi dekat mana? aku nak g perhentian..jauh la pulak,,hurmm,,nak gi tido kat hardrock mahai nak mampuih,,xbbloi le plak an,semalam je rege 600 keatas,,,kalo aku g untuk honeymoon ke xpela gak,,,berbaloi la jugak ini xde mkneyew la weiii,,baik aku buat bnda lain.. tapi nak buat hape???? any suggestion?

yang murah,tempat cantik, dan selamat?



JAMUAN RAYA IPGKTB ^^





thanks for viewing diarihaticikbunbun.do leave a comment

Hati menangis

Terkadang,aku xpaham mengapa hati ini masih merindui kau,apakah salah diriku atau sememangnya ia anugerah ilahi.. salah ke jika aku terus merindu?


thanks for viewing diarihaticikbunbun.do leave a comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...