PBS and I'M a TEACHER

BISMILLAH.

that was my first day pergi skolah sebagai seorang guru..huhu. before this gi sekolah hanya sebagai seorang pelajar tp skarg xlgi,,rasa nervous tu sudah semstinya la kan. dalam hati tertanya-tanya mampu ke aku nak hadapi pelajar-pelajar,mampuka aku nak berdepan dan bergaul dengan cikgu2 lain yang ternyata hebat2 dgn ilmu dan pengalaman.aku ni plak hanya insan yg serba kekurangan segalanya. huu. malu la rasanyew..
tapi alhamdulilah segalanya bermula dan berakhir dengan baik. syukur ya allah. xsangka aku berjaya gak menjalani liku-liku kehidupan kat sekolah tu. walau pada awalnyew ak rasa kekol tp lama-lama okey je. mood aku sangat la happy. walaupun bdk2 ni susah sikit nak kawal tp dorg sgt comel, terutamanya bdk2 pemulihan,, dorg memang aktif. tak henti2 nak bercakap. aku yg penat dok membebel.huu~ 
AJIS atau nama sebenar dia aziz budak tahun2 yang paling aku suka, dia sgt comey,,hikss,,walaupon pelat tapi dia baik sgt2,, penat ajar dia membaca, sbb dia kan pelat,so dia xreti la sebut dgn betul. kiranyew dia sejenis dgn aku la cuma dia lg kritikal,,bila nak ajar sebut huruf R je,huu payoh benor.yela,aku pon xreti,lain yg di eja lain yang disebut..hadoi,AJIS2,,tgelak2 ak dengor dia mgeja.tp ak xputus asa ajr dorg.aku yakin dorg pon mmpu jd pelajar yg hebat one fine day. 
yg paling aku rasa sebak bila, ak tnye latar belakang student2 skola tu,kebanyakan daripada mereka tdiri daripada org susa. bila aku tanya mak ayah keje ape,masing2 ckp mak ayah keje angkat sampah la, berniaga la jad buruh la. kesian sgt, patotla belajar pun xbpe pandai sbb persekitaran semuanya xberapa baik.aku xsala kan mereka, tapi sbg seorang guru aku percya, guru perlu mainkan peranan untk menjadikan muridnya manusia yang berguna. after one week ak dok skola tu aku baru tau jadi cikgu ni bukan satu perkara yang mudah. org slalu ckp jd cikgu ni mudah tp haikatnyew,,keje cikgu ni byk cabaranyew. tugas cikgu amatlah berat. tapi aku xrasa menyesal atau putus asa untuk jd guru. sbb aku percaya, ada hikmahnya allah takdirkan aku jadi guru ni. bak kata makcik aku walaupun amalan tak banyak tapi sekurangnya bila jadi guru insyallah bertambah la pahala tu. ak harap aku dapat jadi seorang cikgu yang terbaik. insyallah. doakan untukku dan untuk rakan-rakanku. 

n at the same time, ak pon dok tpikir macam mne lah dia kat skola ek, dia tu bknyew reti bergaul dgn org pun. tp nasib baiklah ada org lain yg teman dia ber PBS. so xdela risau sgt kan.. kalau aku ada kat cc dia xpela gak bole ak tlg tp dia jauh sgt cmne la nk tlong. aku hanya mampu doakan yg terbaik sje untuk dia n syukur alhamdulilah dia oke je. im happy for u dear. awak jgn risau, allah dah takdirkan yang awak akan jdi seorang cikgu, walaupun awak xde keyakinan  nak jadi cikgu nanti, tp saya percaya awak akan jadi seorang cikgu yang sangat berkaliber.  trust me n believe to ALLAH ^__^.

moga kita akan menjadi guru yang terbaik.
insyallah.

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...