Nikah?



eee,,xde mood betol larh nak buat eseimen,padahal dah nak kne anta dah ari jumaat nie,,aduhai,,semangat la sikit nora oi,,jgn malas2!
lau nak tgu ada mood ntah bila larh nak siap eseimen nie..huhu..
actually xde ade idea la nk buat,,,dah la byk lg eseimen yg tak siap.adoi,sempat ke nak buat nie..wuwu,,sapa nak tolong aku nie,,plizz..

bila, idea xde,urm ape lg dok berfb la kejenyew...huhu..
tp bosan lah ak ngan fb nie,,mcm da xde pe sgt la..abes nak wtpe..
ha,,menerjah blog orang la pe lagi.hehe..
ngah dok2 mengintai blog org,ak ade la terbaca pasal artikel tentang nikah nie..
hehe..actually, xtau la np sejak dua menjak nie,orang kat sekelilingf aku dok asyik cite pasal kawin je memanjang,,time usrah pon same,ish2,,gatai betol la..belajar pon xhabis, tp asyik gatai sgt dok pikir pasal nak menikah,haha.

tp nak menikah apenye jodoh pon xde..opss bkn xde tp blom sampai.
hehe..
tp xpe,,one fine day my akhi will come soon.
hanya perlu bersabar menunggu dan mempersiapkan diri.hehe
i will waiting for you!^.^ngee~



my akhi & i
insyallah one fine day



nak jadi bini atau laki orang nie, kita kne la bsedia dalam semua aspek,
yang paling penting kita kene persiapkan diri kita dengan ilmu rumahtangga.
kita kne belaja cmne nak uruskan umah tangga.
sebelom kawin, lau kita xpandai masak, bf ckp xpe..tp lau da kahwin nanti, masak xsedap kompem kne maki.huhu..
tp, lau da xreti tue jgn la wt reti plak lau g uma bakal mak mertua,,jjr je..
yg penting kita kne la cuba untuk belajar dr bakal mak mertua kita tue.
xdenyew dy nak mara lau kita nak blaja,,ye x :)

orang zaman sekarang nie,
ramai aku tgok yang kawin muda,
urm,,baguslah kan..atleast dapat elak dripda wt maksiat.
tapi kan..bukan senang kawin..
duit kene lah cukup, bukan stakat untuk wat majlis je tp kne la ade simpanan.
nty lpas kawin, nk mkn pe lau xde duit,,?
duit nie penting woo,,sayang cmne pon,cinta cmne pon lau duit xde pas kawin nty,,urm mmg la
jd masalah besar..boleh mybbkan cerai berai.
then,
bkn senang kita nak bina kuage nie..
selalunya, diawal perkahwinan mmg la bahgia,jalan mne2 pegang tgn mcm da xnak lepas dah,baguslah tu tp lepas dua tiga taun kawin haa,mula lah porak peranda,,jgn kata pegang tangan, jalan pon dah xbersebelahan dah..isteri kat belakang suami menonong jalan kat
depan..ish2..
ramai gax aku tgok yang cerai berai bg yg kawin muda nie,lau yg da ade anak cmne..kesian kat dorang..dorang jd mangsanya..
haa,nie la sala satu faktor nape bdk zaman skarang nie byk bermasalah,mak bapak punya pasal la..geram aku!huh,,(rilek nora rilek jgn emosi)..
b4 gatai fikir nak kawin tuh,,
kita kne la mantapkan ilmu didada ..
bkn stakat ilmu je,tp kita kne mantapkan iman kita,
lau iman mantap insyallah kita mampu melahirkan kuage bahagia.





kata-kata nie bkn untuk pedoman pembaca sahaja,tapi untuk diri aku juga..
so, renung-renungkan ..^.^


romantik kan?harap2 nty mcm nie juga la kan.

haa,lau nak tau lebih lanjut korg bce artikel ni http://husnabaek.blogspot.com/2012/02/nikah-penyelesaian.html

0 comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...